Biografie

Passie. Voor taal. Heb ik altijd gehad. Dus ik ging Taal- en Letterkunde studeren in Leuven en Oxford, met als specialisatie Nederlandse en Engelse taalkunde. Maar er was ook de passie voor acteren. Eerst bij het Germaniatoneel in Leuven, daarna voor de camera. Na mijn studie kreeg ik in 1996 een vaste hoofdrol in de serie 'Vennebos', op de Vlaamse zender VT4. En na dat jaartje ging ik het onderwijs in als docent NT2.


Naast lesgeven hield ik me vooral bezig met theater. In Amsterdam en Londen volgde ik een aantal intensieve acteercursussen. Maakte kennis met de befaamde Engelse Central School of Speech and Drama en de East 15 Acting School. Daar verfijnde ik mijn uitspraak van het Brits Engels en zette ik mijn eerste stappen in musical theatre en Shakespeare acting.


Ik deed eind jaren 90 ervaring op voor en achter de camera, de ene keer als stand-in (Tartufo; Buiten de Zone; De Liegende Doos), de andere keer als gastacteur (Veel geluk, professor; Otten!). Als acteur werkte ik in de loop der jaren mee aan video's bij bekende leergangen voor anderstalige studenten Nederlands. Ik sprak cd's in voor taalmethodes in België, Nederland, Duitsland, het VK en de VS. Verder leende ik mijn stem aan videogames, en speelde ik in verscheidene tv-commercials, in binnen- en buitenland.


Al die tijd bleef ik ook lesgeven en publiceren. Plots bleek ik een 'specialist' geworden op vlak van vreemdetaalonderwijs. Ik werkte eerst aan het Instituut voor Levende Talen in Leuven, daarna bij de Nederlandse taal- en cultuurschool 't Klokhuis in New York. Daarnaast was ik een vijftal keer gastdocent in Jakarta, Indonesië. Als auteur werkte ik mee aan een heleboel bekende publicaties voor studenten en docenten Nederlands als tweede en als vreemde taal.

Het bloed kruipt waar het niet gaan kan, en van 2005 tot 2008 volgde ik - eindelijk! - een professionele acteeropleiding aan de beroemde American Academy of Dramatic Arts in New York. Daar nam ik ook extra zangles en stond ik in enkele theaterproducties. In Woodstock speelde ik twee zomers op het jaarlijkse Shakespeare Festival.


Van 2009 tot 2016 was ik halftijds projectleider bij de Taalunie. Dat is een internationale verdragsorganisatie waarin Vlaanderen, Nederland en Suriname samenwerken rond de Nederlandse taal. Ik hield me bezig met het ondersteunen van docenten en studenten Nederlands als vreemde taal wereldwijd.


In 2009 begon ik ook deeltijds bij Humo - het beste weekblad van Vlaanderen - als corrector. Al gauw ging ik als journalist zelf schrijven en van eind 2012 tot 2018 was ik er eindredacteur. Ik verzorgde ook enkele jaren elke maand een interview met een interessante Vlaming in het tijdschrift Raak van de KWB. 


Sinds 2016 ben ik dagelijks leider van 'Theater van A tot Z', een fusie van mijn eigen toneelgroep vzw Fast Forward, die ik oprichtte in 2001,  en het Educatief Theater Antwerpen.. We maken theater en geven workshops, met de focus op maatschappelijk kwetsbare doelgroepen, zoals anderstaligen. We werken ook mee aan internationale Europese projecten via Erasmus+. Daarnaast blijf ik mijn passies volgen: acteren, schrijven, vertalen, ... Zie ook www.theateraz.be.


Van 2016 tot 2023 kon je me als meneer pastoor Tom Decoster aan het werk zien in 'Echte verhalen: De Buurtpolitie' op VTM en in de bijbehorende films én stripreeks.