Peter Schoenaerts

----    t h e a t e r m a k e r  -  t a a l e x p e r t  -  j o u r n a l i s t    ----

Publicaties

Hier vindt u een groot aantal publicaties voor studenten en docenten NT2/NVT waar ik aan heb meegewerkt. Om een bestelling te plaatsen, verwijs ik u graag door naar de oorsponkelijke uitgever. Het meeste hiervan vindt u ook in de reguliere boekhandel of online, bij webwinkels als www.bol.com of www.proxis.com.

Vanzelfsprekend. Nederlands voor anderstaligen.

Een basismethode (niveau A1-A2), met veel humor. Bestaat uit tekst- en werkboek, cd's en dvd's. Voor klas en zelfstudie. Amusante en motiverende video. Engels of Frans als hulptaal. Populairste Vlaamse lesmethode. (Uitgeverij Acco, 2018)

>> Meer info

Hotel Hallo is een woordenschat-pakket voor anderstalige kinderen van 5 tot 11 jaar. De focus ligt op communicatie (luisteren en spreken). Hotel Hallo bevat veel liedjes en spelletjes, en is bruikbaar als woordenschatmethode of als extra bronnenmateriaal. Ook leuk voor thuis! (Uitgeverij Boom, 2014). Deel 2: Nog meer Hotel Hallo (2017)

>> Meer info

Echt waar?! bevat de beste artikels uit 5 jaar taalblad.be, een website waarmee anderstaligen hun woordenschat kunnen uitbreiden. Belangrijke of moeilijke woorden krijgen een vertaling in het Frans en in het Engels. Inclusief taalspelletjes, oefeningen en kruiswoordraadsels. (Standaard Uitgeverij, 2012).

>> Meer info

Woordenschatwijzer. Basiswoordenschat Nederlands voor anderstaligen.

Meer dan 1200 woorden, thematisch gerangschikt, met voorbeeldzinnen en Engelse vertaling. Zes onverslijtbare geplastificeerde pagina's op A4-formaat. (Uitgeverij Intertaal, 2010)

>> Meer info

Het Grote Puzzel- en Doeboek voor Anderstaligen.

Tachtig speelse, creatieve taalpuzzels en spelletjes, afwisselend van vorm, inhoud en niveau. Geschikt voor beginners en gevorderden. Met oplossingen. (Uitgeverij Van Dorp, 2009)

>> Meer info

Spoken World: Dutch. A complete course for beginners.

Traditioneel zelfstudiepakket met boek en 6 cd's. Volledig contrastief Nederlands - Engels. (Peter werkte mee aan de stemopnames). (Uitgeverij: Living Language - Random House, 2009)

>> Meer info

Romeo en Julia. Drama in de NT2-klas.

De tekst van het toneelstuk voor anderstaligen door theatergroep Fast Forward. Met lesmateriaal en suggesties voor taal- en toneelspelletjes. (Uitgeverij International Theatre and Film Books, 2006 / 2009)

>> Meer info

Meer is altijd beter. Een komedie voor anderstaligen.

De tekst van het eerste toneelstuk voor anderstaligen van theatergroep Fast Forward (gebaseerd op de lesmethode 'Vanzelfsprekend'). Met lesmateriaal en didactische tips. Inclusief dvd. (Fast Forward vzw, 2002 / 2010)

>> Meer info

Vanzelfsprekend. Nederlands voor anderstaligen.

Een basismethode (niveau A1-A2), met veel humor. Bestaat uit tekst- en werkboek, cd's en dvd's. Voor klas en zelfstudie. Amusante en motiverende video. Engels of Frans als hulptaal. Populairste Vlaamse lesmethode. (Uitgeverij Acco, 2009)

Nederlands voor anderstaligen: Van theorie naar praktijk is een onmisbaar hulpmiddel voor de elke NT2- en NVT- lesgever. Het eerste deel is een kennismaking met recente taalonderwijsbenaderingen, in het tweede deel volgen communicatieve en interactieve opdrachten, gericht op spreken en schrijven. (Uitgeverij Acco, 2009)

>> Meer info

Notuleren kan je leren.

Korte inleiding in het notuleren en meteen ook de kans om een oefenverslag van een vergadering (op video) te maken. Veel informatie over soorten en vormgeving van verslagen, raadgevingen en tips voor de notulist, een lijstje met veelgebruikte vergaderwoorden èn een voorbeeldverslag. Niet specifiek voor anderstaligen, maar wel handig voor wie dit nodig heeft.

>> Meer info

Scoren met taal: oefenkansen Nederlands in de sportclub.

Dit is een brochure over een project met voetbalmoeders bij Vilvoorde City. Je vindt hierin voorbeelden en tips om anderstalige volwassenen te helpen met het oefenen van Nederlands buiten een schoolcontext.

>> Download hier gratis


Goed gezegd. Uitspraak voor Anderstaligen.

Lesmethode om de uitspraak van het (Belgisch) Nederlands te verbeteren. Voor zelfstudie en gebruik in de klas. Audiomateriaal met de stemmen van Martine Tanghe en Peter Schoenaerts. (Uitgeverij Boom, 2018)

>> Meer info

Wie ben jij? is een cd met liedjes voor iedereen die Nederlands leert, gezongen door Andrea Croonenberghs en Peter Schoenaerts. Er staat ook een luisterverhaal op. De cd werd uitgegeven bij de theatervoorstelling 'Anders nog iets?' van theatergroep Fast Forward (2013).

>> Meer info


Thematische woordenschat Nederlands voor Anderstaligen.

Circa 6000 woorden, onderverdeeld in drie niveaus. Bevat eenvoudige definities, veel voorbeelden, duidelijke illustraties en extra informatiekaders over taal en cultuur. (Uitgeverij Intertaal, 2008)

>> Meer info

Als ik jou. Poëzie voor anderstaligen.

Dit boek laat anderstaligen kennismaken met Nederlandstalige poëzie van een twintigtal schrijvers uit Vlaanderen en Nederland. Met leuke, speelse en creatieve opdrachten en een gratis dvd. (Uitgeverij Garant, 2009)

>> Meer info

Praktisches Lehrbuch Niederländisch.

Traditioneel zelfstudiepakket met tekst- en hulpboek en 3 cd's. Volledig contrastief Nederlands - Duits. (Peter werkte mee aan de stemopnames).

(Uitgeverij Langenscheidt, München, 2009)

>> Meer info

Uitspraaktrainer. Een interactief oefenprogramma voor Nederlandse uitspraak.

Een website met theorie en interactieve oefeningen, voor Vlamingen, maar bruikbaar voor anderstaligen. Met de stemmen van o.a. Martine Tanghe, Birgit Van Mol en Tim Pauwels. (Alta Uitgeverij, 2010)

>> Meer info

Drama in het NT2-onderwijs, in 'Klassiek Vakwerk. Achtergronden van de NT2-lespraktijk.'Artikel in deze bundel (redactie: Bart Bossers) met uitleg over hoe Fast Forward theater voor anderstaligen maakt en hoe je zelf drama kan inzetten als taaldocent. (Uitgeverij Boom, 2008)

>> Meer info

Niet Vanzelfsprekend. Een vervolgmethode voor anderstaligen.

Bestaat uit leer- en hulpboek, cd's en dvd. Voor klas en zelfstudie (niveau B1). Amusante en motiverende video. Veel authentiek materiaal uit Nederland en Vlaanderen. (Uitgeverij Acco, 2003)

>> Meer info

Meer is altijd beter. Het eerste Nederlandstalige toneelstuk voor anderstaligen, in 'Leven in talen. Bijdragen tot de vreemde-talendidactiek'.

Artikel in deze bundel met uitleg over ontstaan en aanpak van theater voor anderstaligen door theatergroep Fast Forward. (Uitgeverij Acco, 2003)

Anders nog iets? is een boekje met cd. De liedjes en oefeningen zijn zeer geschikt voor beginnende leerders, jong en oud, laag- en hoogopgeleid, maar ook voor meer gevorderde leerders. Te gebruiken als aangename afwisseling in de les. (Boom, 2011)

>> Meer info

Go Dutch! Dutch for Foreigners.

Multimediale cd-rom met basiskennis voor (jong)volwassenen. Theorie en oefeningen worden op een leuke manier gepresenteerd. Bevat ruim 700 interactieve woordenschat- en grammaticaoefeningen. (Uitgeverij Coutinho, 2003)

>> Meer info