Peter Schoenaerts

----    t h e a t e r m a k e r  -  t a a l e x p e r t  -  j o u r n a l i s t    ----

Biografie

Passie. Voor taal. Heb ik altijd gehad. Dus ik ging Taal- en Letterkunde studeren, met als specialisatie: Nederlandse en Engelse taalkunde. In Leuven en Oxford. Maar er was ook de passie voor acteren. En entertainen. Eerst bij het Germaniatoneel in Leuven. Daarna voor de camera; na mijn studie meteen een vaste rol in de serie 'Vennebos', op de Vlaamse zender VT4. En na dat jaartje: het onderwijs in.


Naast lesgeven hield ik me vooral bezig met theater. In Amsterdam en Londen volgde ik een aantal intensieve acteercursussen. Maakte kennis met de befaamde Engelse Central School of Speech and Drama en de East 15 Acting School. Daar verfijnde ik mijn uitspraak van het Brits Engels en zette ik mijn eerste stappen in musical theatre en Shakespeare acting.


Ik deed eind jaren '90 nog meer ervaring op voor en achter de camera, de ene keer als stand-in (Tartufo; Buiten de Zone; De Liegende Doos), de andere keer als gastacteur (Veel geluk, professor; Otten!). Als acteur werkte ik in de loop der jaren mee aan video's bij verscheidene bekende leergangen voor anderstalige studenten Nederlands. Onder andere daardoor werd ik een herkenbare stem voor veel studenten Nederlands in de hele wereld. Ik sprak cd's in voor taalmethodes in Belgiƫ, Nederland, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten. Verder werkte ik o.a. mee aan videogames, en speelde ik in verscheidene tv-commercials, in binnen-en buitenland.

Al die tijd bleef ik ook lesgeven en publiceren. En plots bleek ik een 'specialist' geworden op het gebied van Nederlands voor anderstaligen. Ik werkte eerst aan het Instituut voor Levende Talen in Leuven, daarna bij de Nederlandse taal- en cultuurschool 't Klokhuis in New York. Daarnaast was ik verschillende keren gastdocent in Jakarta, Indonesiƫ. Als auteur werkte ik mee aan een heleboel bekende publicaties voor studenten en docenten Nederlands als tweede en als vreemde taal.


Maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan, en van 2005 tot 2008 volgde ik - eindelijk - een professionele acteeropleiding aan de beroemde American Academy of Dramatic Arts in New York. Daar nam ik ook extra zangles en stond ik in enkele Off-Off-Broadway producties. In Woodstock speelde ik twee keer mee in het jaarlijkse Shakespeare Festival.


Van 2009 tot 2016 was ik halftijds beleidsmedewerker NVT bij de Taalunie. Dat is een internationale verdragsorganisatie waarin Vlaanderen, Nederland en Suriname samenwerken rond de Nederlandse taal. Ik hield me bezig met het ondersteunen van docenten en studenten Nederlands als vreemde taal wereldwijd. Als freelancer blijf ik de Taalunie nog steeds ondersteunen.


In 2009 begon ik deeltijds bij Humo - het beste weekblad van Vlaanderen - als corrector. Al gauw ging ik als journalist ook zelf schrijven en van eind 2012 tot 2018 was ik er eindredacteur.


Tegenwoordig ben ik dagelijks leider van 'Theater van A tot Z'. We maken theater en geven workshops, met de focus op maatschappelijk kwetsbare doelgroepen, zoals anderstaligen. Daarnaast blijf ik mijn passies volgen: schrijven, vertalen, acteren... Zo kun je me al sinds begin 2016 als meneer pastoor aan het werk zien in 'De Buurtpolitie' op VTM. Ik verzorg ook elke maand een interview met een interessante Vlaming in het tijdschrift Raak van de KWB.


Wilt u volgen waar ik mee bezig ben? Ga dan naar Facebook: www.facebook.com/Schoenaerts.