info@peterschoenaerts.com © 2011      Delen op Facebook  

 

 

 

 

Tien tips van Peter 

 

 

1. Spreek zoveel mogelijk Nederlands.

 

Doe dat met uw leerkracht of docent, met uw klasgenoten, vrienden of familieleden. Vraag hun om alleen maar Nederlands met u te spreken. In het begin zal dat moeilijk zijn, maar u zult snel vooruitgang maken. Na een tijdje zult u automatisch beginnen te denken en te reageren in het Nederlands!

 

2. Gebruik zoveel mogelijk Nederlands.

 

Dat kan zonder veel moeite. Check dagelijks het nieuws op de website van een Nederlandstalige krant. Kies Nederlands als werktaal op Facebook of op uw mobiele telefoon. Luister naar Nederlandstalige muziek. Lees Nederlandstalige tijdschriften. Kijk naar ondertitelde programma's op tv. Op die manier oefent u lezen en luisteren in het Nederlands.

 

3. Heb geduld.

 

Een taal leer je niet van de ene dag op de andere. U moet een beetje geduld hebben. Als u iets (nog) niet kunt zeggen, probeer het dan niet te vertalen, maar zeg het met andere woorden. Op die manier oefent u namelijk woorden en structuren die u eerder al geleerd hebt. U zult merken dat wat u vandaag moeilijk vindt over drie maanden heel gewoon is. Uw taalkennis zal na enige tijd echt beter zijn.

 

4. Herhaal, herhaal, herhaal.

 

Herhaling is erg belangrijk. Je onthoudt woorden of grammaticaregels pas als je ze ongeveer 7 keer bent tegengekomen. Studeer daarom regelmatig. Beter vijf keer per week één uur, dan één dag per week vijf uur. Leer bijvoorbeeld 5 dagen per week elke dag 10 nieuwe woorden of uitdrukkingen in plaats van 50 in één dag.

 

5. Wees niet bang om fouten te maken.

 

Communicatie met anderen is belangrijker dan grammaticale correctheid. In de context begrijpt iemand vaak goed wat u bedoelt, ook als u fouten maakt. Door te communiceren (praten, schrijven) met anderen, brengt u vanzelf in de praktijk wat u al geleerd hebt. En als iemand u feedback geeft, dan leert u ook weer nieuwe dingen. 

 

6. Neem de tijd om iets te formuleren.

 

Denk rustig na over wat u wilt zeggen of schrijven. Als u dat te snel wilt doen, dan wordt u ongetwijfeld zenuwachtig. En dan kunt u helemaal niet uitdrukken wat u wilde. Aan de andere kant: vergeet niet dat de communicatie het belangrijkst is. Dus als u iets niet precies kunt formuleren, doe het dan op een alternatieve manier: met een synoniem of omschrijving.

 

7. Maak plezier in het Nederlands.

 

Studeren kan soms zwaar zijn. Zorg er dus voor dat u uw motivatie niet verliest. Wat kunt u doen? Kijk naar leuke tv-programma's. Lees grappige strips. Kook voor uw studiegenoten en spreek de hele avond Nederlands. Ga met vrienden naar een Nederlandstalig concert of theaterprogramma. (Elk jaar maakt theatergroep Fast Forward een theaterproductie voor wie Nederlands leert: www.fast-forward.be.)

 

8. Maak u niet druk om details.

 

Zeker in het begin zal het leren van een nieuwe taal soms moeilijk zijn. Hou vol en probeer zoveel mogelijk te begrijpen en te onthouden. Zijn er details die u maar niet begrijpt? Wees gerust: ze zullen zeker terugkomen in een hoger niveau. Vergeet ze dus maar even.

 

9. Zorg voor regelmaat tijdens uw studie.

 

Zorg voor een vast studieritme, zodat het voor uzelf duidelijk is wanneer u moet studeren en wanneer u mag ontspannen. Slaap voldoende. Bepaal duidelijke en realistische doelen: wat wilt u kunnen en wanneer moet u dat kunnen?

Hebt u binnenkort een examen? Maak u geen zorgen. Als u deze tips hebt gevolgd, dan hebt u uw best gedaan. Bovendien: een beetje zenuwachtigheid helpt om geconcentreerd te blijven.

 

10. Doe maar eens een dagje niets.

 

Soms gaat het studeren niet goed of hebt u het gevoel dat u niets meer kan onthouden. Dat is normaal. Zeker als u lange tijd veel gestudeerd hebt. Het heeft geen zin dat u tegen uw zin probeert te studeren. Dan onthoudt u toch niet veel. Rust op zo'n moment maar eens goed uit. Vergeet gewoon even alle studieboeken. En begin de volgende dag met nieuwe moed.

 

 

SUCCES!

 

 

 

 

In de kijker

 

Wil je op een leuke manier je Nederlands oefenen? Luister naar deze liedjes en zing ze lekker mee!

 

 

Anders nog iets? is een boekje met cd, bedoeld voor de grote groep taalleerders Nederlands. De liedjes en de oefeningen zijn zeer geschikt voor beginnende leerders, jong en oud, laag- en hoogopgeleid, maar ook voor meer gevorderde leerders.

 

Anders nog iets? is te gebruiken als aangename afwisseling in de les. Een heleboel woorden, structuren, uitdrukkingen en intonatiepatronen worden met behulp van deze liedjes makkelijk, bijna onmerkbaar in het gehoor en het taalgebruik van de taalleerder ingeslepen.

 

>> Meer info

 

 

 

Meer weten over publicaties voor studenten en docenten NT2 en NVT? Ga naar het overzicht op deze website! Klik hier.